Op voeten en fietsen naar school

De verkeersgroep van onze basisschool houdt dit jaar de actie ‘Op Voeten en Fietsen naar school’.

Tegen half negen ’s ochtends, tussen de middag en wanneer de kinderen ’s middags naar huis komen ontstaat er bij de school een onoverzichtelijke mengeling van voetgangers, fietsers en auto’s. Doordat veel ouders hun kind(eren) met de auto brengen en halen, wordt het er in de omgeving van de school en op de school- huisroute niet verkeersveiliger op. Dit kan voor andere ouders weer een reden zijn om de kinderen ook met de auto te brengen en te halen, waardoor er een vicieuze cirkel ontstaat.
De werkgroep wil het belang van fietsend of lopend brengen en halen nog eens onder de aandacht brengen. Juist om alle kinderen elke dag weer veilig thuis te laten komen.
Dingen die een kind bijvoorbeeld leert door zelf te lopen of te fietsen en niet leert vanaf de achterbank van de auto.

  1. Kiezen van de meest veilige route
  2. Welk gedrag is het meest veilig
  3. Ruimtelijk inzicht

De actie is een initiatief van Veilig Verkeer Nederland. Intussen heeft de werkgroep een zogeheten nulmeting gedaan. In april en juni zijn er speciale projecten, waarbij de kinderen van alle groepen gedurende een aantal dagen stickers kunnen sparen voor elke dag dat zij lopend of fietsend naar school komen. Aan ouders die buiten het dorp wonen, waardoor het voor de kinderen te ver is om te fietsen adviseert de werkgroep de fiets mee in de auto te nemen en de kinderen de route naar school te laten lopen vanaf bijvoorbeeld de kerk.

FacebooktwittermailFacebooktwittermail