Nieuwsbrief – Vliegbasis Eindhoven

Herdenking Herculesramp 

Maandagavond 15 juli was op Vliegbasis Eindhoven om 18.00 uur de herdenking van de Herculesramp. Dit was de 23e keer dat we stil stonden bij de ramp met de Belgische C-130.

Op 15 juli 1996 kwamen 32 van de 41 inzittenden om het leven toen het transportvliegtuig neerstortte op de vliegbasis. Een aantal dagen later overleden alsnog twee slachtoffers in het ziekenhuis. Het merendeel van de mensen, aan boord van de Hercules, bestond uit muzikanten van het Fanfarekorps van de Koninklijke Landmacht.

Het monument, dat is opgericht ter nagedachtenis aan de Nederlandse en Belgische slachtoffers en gesitueerd is op de plaats waar het vliegtuig tot stilstand kwam, is de herdenkingslocatie waar de nabestaanden en genodigden bij elkaar kwamen. Het vliegverkeer werd op deze avond van 17:50 tot 18:15 uur stilgelegd.

Multinationale tankvliegtuig-eenheid opgericht 

De Multinational MRTT Unit (MMU) op vliegbasis Eindhoven is opgericht. Voorzitter MRTT Executive Board en Directeur Projecten DMO, commandeur Dick Kreiter, installeerde 10 juli kolonel Jurgen van der Biezen als eerste commandant van deze eenheid. De MMU gaat vliegen met het nieuwe tanktoestel A-330 Multi Role Tanker Transport (MRTT). Zij gaan wereldwijd Air to Air Refueling, strategisch luchttransport en medische evacuaties verzorgen.

Van de acht bestelde MRTT’s komen er vijf op vliegbasis Eindhoven te staan en drie op Keulen-Wahn. Het eerste MRTT-toestel wordt op 1 mei 2020 op Eindhoven verwacht en het laatste toestel in 2024. De KDC-10 toestellen waarmee de luchtmacht nu vliegt worden door het nieuwe toestel vervangen. De eerste KDC-10 wordt eind dit jaar uit de vaart genomen.

Op dit moment nemen 5 landen deel aan het Multinational MRTT Fleet (MMF)-programma: Nederland als lead nation en verder, Luxemburg, Duitsland, Noorwegen en België. Door de samenwerking met de andere vier landen en de aanschaf van acht nieuwe vliegtuigen wordt de tankercapaciteit in Europa fors uitgebreid.

De A-330 MRTT is een tweemotorige toestel welke stiller is en tot de helft minder verbruikt aan brandstof dan de huidige KDC-10’s. Door deze besparing van brandstof kan het toestel in de lucht meer vliegtuigen bijtanken. Het bijtanken wordt gedaan door middel van de ‘boom’ (tankerbuis) aan de achterzijde en de twee ‘hose ans drogues’ (tankslangen) die uit de vleugels komen.

TWIC 

De Nederlandse C-130 Hercules eenheid (336 squadron) op de vliegbasis Eindhoven heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld van een transportsquadron tot een tactische eenheid. De tactische complexheid van de missies leidde in de afgelopen maanden tot de ontwikkeling van een Transport Weapons Instructor Course (TWIC).

Het doel van de TWIC is het creëren van Weapons Instructors. Dit zijn vliegers die tactische training, evaluatie en standaardisatie op hun eenheid realiseren. Naast deze instructiecapaciteit zijn zij de specialisten die binnen hun eenheid het tactisch optreden borgen tijdens oefeningen en actuele inzet. Tactisch optreden betekent inzet in een semi-permissive omgeving, oftewel een plek waar sprake is van dreiging waar weer, terrein en vijand parten spelen. Dit kan betekenen dat er bijvoorbeeld laagvliegend ‘s nacht met behulp van nachtzichtkijkers richting een landing zone gevlogen wordt om onze Special Forces (b.v. commando’s) uit een vijandelijk gebied te halen.

Soul in the air 

Op zaterdag 14 september treedt het orkest van de Koninklijke Luchtmacht op in Son en Breugel. Dit concert wordt u aangeboden door de commandant van de vliegbasis Eindhoven en de gemeente Son en Breugel. Aanvang 20.00 uur, locatie Kerkplein in Son en Breugel. De toegang is gratis.

 

A-330 MRTT infographic

FacebooktwittermailFacebooktwittermail