Nieuwsbrief Vliegbasis Eindhoven – November

Beste omwonenden,

Hierbij ontvangt u de digitale nieuwsbrief van vliegbasis Eindhoven. We streven ernaar deze nieuwsbrief ieder kwartaal te versturen om u op de hoogte te houden van wat zich op en rondom vliegbasis Eindhoven afspeelt.

Wilt u nog beter op de hoogte blijven? Volg ons dan op Twitter @VlbEindhoven

Veel leesplezier!

Tussenlandingen Amerikaanse helikopters op Vliegbasis Eindhoven

In de periode van 20 november tot en met 15 december 2023 maken in totaal 55 Amerikaanse transport- en gevechtshelikopters een tussenstop op Vliegbasis Eindhoven. Ze zijn vanuit Duitsland op weg naar de haven van Vlissingen. Daar worden ze gedemonteerd en op transport naar de Verenigde Staten gezet.

De helikoptervluchten vinden alleen plaats op werkdagen en uitsluitend overdag. Door deze vluchten zijn er in de omgeving van Vliegbasis Eindhoven meer vliegbewegingen te zien en horen. We hopen hiervoor op uw begrip.

Exacte tijden
Exacte tijden, data en aantallen kunnen niet vooraf gecommuniceerd worden. De verplaatsingen van de helikopters hangen af van de weersomstandigheden en ander vliegverkeer. Hierdoor kunnen de activiteiten altijd wat uitlopen.

Nederland ondersteunt dit najaar de rotatie van twee Amerikaanse brigades via Nederland naar Duitsland, Polen en Letland en in omgekeerde richting terug naar de VS. Dit wordt Host Nation Support genoemd. Een groot deel van het materiaal wordt verplaatst over de weg. Het overige deel van het materiaal, vliegt naar de eindbestemming.

Sinds 16 oktober vliegen er al helikopters (Chinook, Blackhawk en Apache) van Vlissingen naar Duitsland, met een tussenstop op Vliegbasis Woensdrecht.

Hinder
Mocht u hinder ondervinden van de helikoptervluchten, dan kunt u dit melden via: www.samenopdehoogte.nl. Meer informatie over ‘Host Nation Support’ kunt u hier lezen.

200 militairen op Cyprus

De ministeries van Buitenlandse Zaken en Defensie bereiden zich voor op verschillende scenario’s. Dit voor het geval de situatie in Israël en de Palestijnse Gebieden verder verslechtert. Daarom zijn er 200 militairen vertrokken vanaf vliegbasis Eindhoven naar Cyprus, om vanaf die locatie snel te kunnen reageren.

Het team militairen bestaat, naast twee C-130’s met crews, uit een detachement met het Air Mobile Protection Team, Operationele Gezondsheidszorg, mariniers en ondersteunend personeel.

Vanuit Buitenlandse Zaken is een Snel Consulair Ondersteuningsteam (SCOT) ter plaatse om de ambassade te ondersteunen.

Benieuwd hoe alle voorbereidingen zijn gegaan? Lees dan het artikel ‘voorbereidingen op Cyrpus in volle gang’.

     

MRTT zeven keer ingezet voor repatriëring

Afgelopen maand is de militaire Airbus A330 Multi Role Tanker Transport (MRTT) zeven keer ingezet om Nederlanders op te halen uit Israël. In totaal ligt het aantal uit Israël opgehaalde mensen op bijna 1.000 en er zijn zelfs aan aantal huisdieren meegenomen. De MRTT maakt deel uit van een internationale vliegtuigpool en vertrok om de dag van vliegbasis Eindhoven en Keulen.

Eerste Aeromedical Evacuation day op 7 november

Op 7 november wordt op Vliegbasis Eindhoven de eerste Aeromedical Evacuation Day gehouden. De dag wordt georganiseerd door het European Air Transport Command (EATC). Het EATC coördineert vanuit Eindhoven voor de aangesloten landen onder andere de inzet van militaire luchttransportmiddelen en medische evacuaties.

De Aeromedical Evacuation Day bestaat uit een conferentie waar experts op het gebied van medische evacuatie uit de aangesloten landen samenkomen om kennis en bewustzijn over dit onderwerp te vergroten. Daarnaast zijn er op die dag verschillende vliegtuigen uit onder andere Duitsland, Italië, Nederland en Luxemburg te zien die speciaal zijn toegerust voor medische evacuaties. Zo kunnen de deelnemers aan de conferentie kennis maken met de expertises en mogelijkheden die worden aangeboden.

Nieuwsbrief vliegbasis Eindhoven

Aan- of afmelden voor deze nieuwsbrief? Stuur dan een bericht naar: vliegbasis.eindhoven@mindef.nl

image001.png

FacebooktwittermailFacebooktwittermail