Nieuwsbrief Vliegbasis Eindhoven

Luchtverdediging opgebouwd op vliegbasis Eindhoven tijdens oefening BATMAN

Militairen van het Defensie Grondgebonden Lucht-verdedigingscommando oefenen met het wapensysteem Patriot van 2 t/m 12 april op verschillende militaire terreinen in Nederland, waaronder vliegbasis Eindhoven. Tijdens de oefening BATMAN van het 802 en 800 squadron wordt het gehele proces van luchtverdediging doorlopen. Van verplaatsingen en verkenningen tot het volledig opbouwen van het Patriot-wapensysteem en het leveren van luchtverdediging, kortom alles komt aan bod tijdens de oefening BATMAN. Uiteraard worden er tijdens de oefening geen raketten afgevuurd. 

Meerdere oefenlocaties
Naast ontplooien op vliegbasis Eindhoven oefenen de luchtverdedigers ook op vliegbasis Deelen en op de Mineurs- en Sappeursschool in Reek. Op vliegbasis Eindhoven zijn de luchtverdedigers met de wapensystemen het meest zichtbaar voor aankomende en vertrekkende reizigers van Eindhoven Airport. De militaire oefening zorgt niet voor hinder in de directe omgeving, de wapensystemen produceren weinig geluid en naast wegverplaatsingen zal de omgeving geen militairen tegenkomen.

Het PATRIOT-luchtverdedigingssysteem 
De Patriot is een hoogwaardig grondgebonden luchtverdedigingswapensysteem voor de middellange afstand. Het Patriot-systeem is bedoeld om helikopters, bemande en onbemande vliegtuigen, ballistische raketten en kruisraketten uit te schakelen. Dat kan tot op ongeveer 20 kilometer hoogte en over een afstand van 60 kilometer. Met een Patriot-systeem zijn meerdere doelen tegelijk te volgen en te onderscheppen. Het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando beschikt over vier Patriot-luchtverdedigingssystemen, met elk een eigen radar, vuurleidingscentrale en meerdere lanceerinrichtingen. Er zijn op dit moment drie systemen operationeel, het vierde exemplaar dient nu nog als reserve.

BATMAN 
De oefening BATMAN verwijst naar de Turkse stad Batman die tijdens de Golfoorlog in 2003 door Nederlandse Patriots werd beschermd tegen een mogelijke aanval vanuit Irak. Nederlandse Patriot-systemen zijn daarnaast vaker ingezet, o.a. in 1991, 2012 en redelijk recent in 2022 in Slowakije om daar een bijdrage te leveren aan de bescherming van het NAVO-verdragsgebied.

 

Tactische naderingen van levensbelang

Met 550 kilometer per uur bulderen we op 150 meter hoogte dwars over de landingsbaan van Vliegbasis Eindhoven. Twee scherpe bochten naar links en even later komt de baan in zicht. ,,Dit moet elke luchtmachtpiloot dus elk half jaar oefenen.”

Het ED vliegt een paar rondjes mee met een Hercules C-130 om te ervaren hoe dat gaat, zo’n tactische nadering. In dit geval een beam approach, in luchtmachtjargon. Spuugzakjes worden van rijkswege verstrekt.

Het volledige artikel van het ED is hier terug te lezen.

 

Defensie dropt hulpgoederen boven Gaza

Nederland heeft begin maart de eerste voedselpakketten gedropt boven Gaza. Het gaat om 16 bundels, die uit een C-130 transportvliegtuig van de Koninklijke Luchtmacht zijn geworpen. Nederland werkte bij deze operatie samen met andere landen. Dit zijn onder meer Jordanië, België en de Verenigde Staten.

De situatie in Gaza is steeds nijpender geworden en er dreigt sterfte door hongersnood en uitdroging.

Israël heeft toestemming gegeven voor de operatie. De toegang tot Gaza via land is te beperkt. Daarom is gekozen voor humanitaire hulp via de lucht.

Hulpgoederen
Een maand geleden dropte Nederland samen met Jordanië al medische hulpgoederen boven Gaza. Die waren bestemd voor een Jordaans veldhospitaal.

Vanwege het conflict tussen Hamas en Israël staat er voor humanitaire hulp of eventuele evacuaties een luchtmachtdetachement paraat in Nederland. Dat geldt ook voor eenheden van de mariniers en de luchtmobiele brigade.

 

Nieuwe elektrische highloaders

Het 940 Squadron heeft twee nieuwe elektrische highloaders (TLD 929-reGen) in gebruik genomen. Deze moderne machines vervangen de oude exemplaren die inmiddels 30 jaar oud zijn. Dit is niet alleen een grote stap voorwaarts in duurzaamheid, maar ook een enorme verbetering voor het personeel. Met deze elektrische highloaders zetten we ons in voor een groenere toekomst en creëren we een veiligere en gezondere werkomgeving voor ons personeel.

 

C-130 ondersteunt Joint Arctic Training

De Joint Arctic Training (JAT) is de wintertraining van het Korps Mariniers. Deze training vond eind februari plaats in Noorwegen. Wij ondersteunden deze oefening met onze C-130 Hercules, waardoor het droppen van cargo en para’s mogelijk werd gemaakt gedurende deze training.

De C-130 vloog twee waves per dag, overdag en in de avond. Dit maakte het een goed moment voor de bemanning om te trainen met Night Vision Goggles (NVG’s), een onmisbare skill om in het duister te kunnen opereren.

 

Terug in de tijd

Introductie

De komende maanden gaan we u in een vogelvlucht meenemen in de geschiedenis van vliegbasis Eindhoven in aanloop naar 80 jaar Operatie Market Garden. Operatie Market Garden was een geallieerd offensief gericht tegen nazi-Duitsland in september 1944, tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog. De operatie wordt gekenmerkt door een ruime inzet van luchtlandingstroepen om strategische bruggen op Nederlands grondgebied te heroveren.

We gaan terug in de tijd en kijken naar de eerste vondsten op het huidige terrein van vliegbasis Eindhoven en het ontstaan van de vliegbasis. Dat gaan we doen door stil te staan bij de highlights zoals weergegeven in onderstaande tijdlijn, door middel van een korte uitleg met tekst en foto’s uit ons archief.

Steentijd – nederzetting

Sporen zijn gevonden van een nederzetting op het terrein waar nu de huidige vliegbasis Eindhoven ligt. De vondsten stammen uit 5000 tot 3000 voor Christus.

 

Hieronder vindt u een aantal van de vondsten: een pijlpunt, kling en schrabber. Deze voorwerpen werden in die tijd voor verschillende doeleinden gebruikt. De vondsten zijn te bewonderen in het Erfgoedhuis Eindhoven. Meer informatie is te vinden in het boek ‘nieuwe mensen op oud land’.

Midden – bronstijd

In 2018 werd op vliegbasis Eindhoven een zogeheten grafheuvel ontdekt door een opmerkzame medewerker, de heer Ton van Mol. De grafheuvel stamt uit de tijdsperiode van 1750 en 1550 voor Christus. Deze heuvels werden vroeger gebruikt als begraafplaats. Eeuwenlang lag de heuvel onaangeroerd in het landschap op de vliegbasis. Hierdoor is hij goed bewaard gebleven en niet afgevlakt of aangetast.

Om de heuvel goed aan te kunnen duiden is de grafheuvel vernoemd naar de vinder en draagt de naam ‘Molshoop’. De Molshoop is de best bewaarde grafheuvel van Nederland.

 

Vliegbasis & natuur

Nu in bloei: Sleedorn

De Sleedoorn (Prunus spinosa) is een opvallende tot 3 meter hoge struik uit de Rozenfamilie. Oude takken lopen uit in doornen. Hier maken de klapeksters dankbaar gebruik van, door hun prooien eraan te spiezen.

Bessen
De struik krijgt donkerblauwe steenvruchten. Die zijn 1 – 1,5 cm groot, hard en zeer wrang van smaak. Nadat de nachtvorst eroverheen is gegaan zijn ze smakelijker.

Bloesem
De kenmerkende bloei vindt plaats voor dat het blad uitloopt. De bloei begint normaliter in maart tot eind april. Echter dit jaar is de bloesem al in februari gespot.

 

Vacatures

Openstaande vacatures

Momenteel hebben wij een aantal vacatures open staan die we graag willen delen. Meer informatie over het Air Mobility Command is hier te vinden.

Militaire vacatures:
·         Onderofficier CIS 
·         Onderofficier Vliegtuigmonteur B1 
·         Onderofficier Vliegtuigonderhoud 

Burger vacatures:
·         Loopbaanbegeleider (staat open tot 4 april 2024) 

 

Save the date

Bent u benieuwd wat voor technische functies er zijn binnen de Luchtmacht? Kom dan naar onze Infodag Techniek op Vliegbasis Eindhoven op dinsdag 25 juni 2024. En ontdek al uw mogelijkheden bij de Luchtmacht.

Op de infodag krijgt u alle ins en outs te weten over het werk bij de Luchtmacht en de verschillende functies binnen de techniek; want dat zijn er nogal wat! Wat dacht u van Installatietechniek, Vliegtuigtechniek of Elektrotechniek?

De hele dag zijn er recruiters aanwezig om antwoord te geven op al uw vragen over werken bij de Luchtmacht, alle verschillende functies en het sollicitatietraject. Ze kunnen u natuurlijk ook helpen te ontdekken welke functie het beste bij u past.

De vakgebieden die deze dag onder andere aan bod komen zijn:

– Vliegtuigonderhoud Mechanica
– Avionicatechniek
– Mechanische Gronduitrusting
– ICT
– Automonteur
– Munitietechniek

Wilt u zich graag aanmelden of meer informatie? Klik dan hier.

FacebooktwittermailFacebooktwittermail