Meierijstad maakt tijdelijk wonen van twee huishoudens op één perceel makkelijker

 

Gemeente Meierijstad maakt tijdelijk wonen van twee huishoudens op één perceel makkelijker met mantelwonen 

Bekijk hier het informatieblad van de gemeente >

In de gemeente Meierijstad zijn er vanaf 6 september ruimere mogelijkheden om samen op één perceel te wonen. Om samen te wonen op één perceel hoeft er geen sprake te zijn van een zorgbehoefte, familierelatie of van een bepaalde leeftijd. We noemen dit mantelwonen. 

 

Tijdelijk mantelwonen

De mantelwoningen zijn met een tijdelijke afwijking van het omgevingsplan toegestaan voor maximaal vijftien jaar. Het college heeft hiervoor beleidsregels vastgesteld. “We zien dat er steeds meer behoefte is om in kleine kring, met name binnen de familie, elkaar te ondersteunen en samen op één erf te wonen. Ook zonder dat er al meteen sprake is van een langdurige ziekte of medische indicatie. We noemen dit “Mantelwonen” in tegenstelling tot “Mantelzorg wonen”. In zijn algemeenheid gaat het bij mantelwonen om een woonvorm waarbij personen oprecht de bedoeling hebben om naar elkaar om te kijken en elkaar te helpen en waar sprake is van een sociale relatie. 

 

Veel voordelen

We zien veel voordelen in mantelwonen. Doordat men makkelijker naar elkaar kan omzien en voor elkaar kan zorgen in huiselijke sfeer hopen we dat de druk op professionele welzijns- en zorgorganisaties afneemt. En dat is hard nodig met het oplopende tekort aan zorgpersoneel en een vergrijzende bevolking. De extra woningen dragen daarnaast bij aan het tekort op de woningmarkt van betaalbare woningen voor kleinere huishoudens. Mensen die ‘tussen wal en schip vallen’ krijgen hierdoor hopelijk extra mogelijkheden. Zoals een zoon of dochter die al langer op zoek is naar zelfstandige woonruimte, maar niets betaalbaars kan vinden nu toch zelfstandig kan wonen. Maar ook voor bijvoorbeeld gescheiden ouders kan mantelwonen een goede (tijdelijke) oplossing bieden. 

 

Lef tonen

Meierijstad gaat hierin verder dan de meeste andere gemeenten en toont hiermee ‘meer lef’, zoals gevraagd werd door inwoners en organisaties tijdens bijeenkomsten over de nieuwe woonzorgvisie van de gemeente. Het college gaf graag gehoor aan die oproep door met mantelwonen uitzonderingen op het omgevingsplan toe te staan. Dat brengt ook ‘spannende’ vraagstukken met zich mee, zoals de gevolgen voor de leefbaarheid in straten. De parkeerdruk kan toenemen en er is meer kans op overlast. Daarnaast wordt er een extra beroep op de ambtelijke organisatie gedaan, doordat er meer vergunningen zullen worden aangevraagd en behandeld moeten worden. Toch is het college van mening dat het mantelwonen meer voordelen kent en heeft daarom positief besloten op de regeling. 

 

Mantelwonen en mantelzorgwonen

Het mantelwonen-beleid is een aanvulling op de huidige mogelijkheden en maakt het mogelijk om op een informele manier bij elkaar te wonen zonder dat daar een medische noodzaak en/of verklaring voor nodig is. De spelregels rondom mantelzorgwonen en mantelwonen zijn samengevoegd in één beleidsregel. In beide gevallen gaat het om tijdelijke woonvormen. Voor de ruimere regeling onder de noemer mantelwonen is altijd een vergunning nodig, voor mantelzorgwonen kan het in sommige gevallen vergunningsvrij zijn. Het kan gaan om maximaal één huishouden dat in de mantel(zorg)woning komt te wonen. En belangrijk is dat de aanvraag past in de voorwaarden van de regeling. 

De mantelwoning mag zowel door de ondersteuner als door de ondersteunde worden bewoond. Vaak zal het gaan om ouders die bij hun kinderen gaan wonen in een mantelwoning maar andersom kan ook. Dat een kind of kinderen in de mantelwoning komen wonen en de ouders in de hoofdwoning blijven wonen. Belangrijk is dat men oprecht de bedoeling heeft om naar elkaar om te kijken en elkaar te helpen. Of de ondersteuning door een familielid, kennis of goede vriend gebeurt maakt hierbij niet uit. 

Voor meer informatie verwijzen wij u naar de website www.meierijstad.nl/mantelwonen

FacebooktwittermailFacebooktwittermail